Wij staan klaar voor jullie!
Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind
Kraamzorg
Kraamzorg is nodig tijdens de bevalling en in het kraambed. Om hiervan verzekerd te zijn, is het nodig je rond 12 weken zwangerschap al aan te melden bij een kraambureau. Dit kan bij Welkom kraamzorg (tel. 0900-2200066) Puur Geluk kraamzorg (tel. 0478-796523) of PVG (tel. 0485-454328). Je kan kraamzorg ook via je zorgverzekeraar regelen. Vraag je zorgverzekeraar dan wel om bij één van bovenstaande kraambureaus zorg aan te vragen.
Verzekering
Het is belangrijk je zorgverzekering goed geregeld te hebben en tijdig het verzekerde pakket te controleren. Geef eventuele wijzigingen in je verzekering tijdig aan ons door.
Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelen zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je hiervoor opgeven zodra je weet dat je zwanger bent. Kijk voor informatie op http://www.moedersvoormoeders.nl.
Zwangerschapscursussen
Een zwangerschapscursus volgen is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden, zeker als je je eerste kindje verwacht.
Bij ons in de regio zijn er verschillende zwangerschapscursussen die je kan volgen.
Er zijn natuurlijk nog vele andere cursussen te vinden die net buiten onze regio plaatsvinden. Voel je vrij om op internet te zoeken naar iets wat bij jou past. Ben je op zoek naar een online cursus? Ook hier zijn vele opties in te vinden. Hieronder noemen we er een aantal:
http://zwangerschapscursusondemand.nl
http://leoniewinkel.com/complete-online-zwangerschapscursus/
http://viamama.nl/cursus/online-zwangerschapscursus/
http://www.bevallingscursusonline.nl
http://momsandmilk.nl/voorlichting/
Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. De vader moet hiervoor eerst het kind erkennen. Dit regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Het is verstandig dit al voor de 24e week van de zwangerschap te doen. Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind
Zwangerschapsverlof
Iedere zwangere werkneemster heeft recht op 16 weken aaneengesloten zwangerschapsverlof. Je mag vanaf 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum met verlof en je moet in ieder geval 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Het moment waarop je zwangerschapsverlof ingaat, bepaal je in principe zelf. Je verlof duurt altijd minimaal 10 weken vanaf de geboortedatum van jullie kindje. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof. Zwangere zelfstandigen kunnen voor hun verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Zie http://www.uwv.nl.
Zwangerschapsverklaring
Dit document heb je nodig om je verlof of ZEZ-uitkering te kunnen regelen. Je kunt naar de verklaring vragen tijdens een afspraak bij ons op het spreekuur.