Wat te regelen?

Kraamzorg
Kraamzorg is nodig tijdens de bevalling en in het kraambed. Om hiervan verzekerd te zijn, is het nodig je rond 12 weken zwangerschap al aan te melden bij een kraambureau. Dit kan bij Welkom kraamzorg (tel. 0900-2200066) Puur Geluk kraamzorg (tel. 0478-796523) of PVG (tel. 0485-454328). Je kan kraamzorg ook via je zorgverzekeraar regelen. Vraag je zorgverzekeraar dan wel om bij één van bovenstaande kraambureaus zorg aan te vragen.

Verzekering
Het is belangrijk je zorgverzekering goed geregeld te hebben en tijdig het verzekerde pakket te controleren. Geef eventuele wijzigingen in je verzekering tijdig aan ons door.
Wil je meer informatie over wat er nou allemaal vergoed wordt vanuit het basispakket en waar je je extra voor zou kunnen verzekeren? Kijk dan op deze pagina. 

Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelen zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je hiervoor opgeven zodra je weet dat je zwanger bent. Kijk voor informatie op http://www.moedersvoormoeders.nl.

Zwangerschapscursussen
Een zwangerschapscursus volgen is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden, zeker als je je eerste kindje verwacht.
Bij ons in de regio zijn er verschillende zwangerschapscursussen die je kan volgen.

  • zwangerschapscursus: een praktische cursus met informatie en oefeningen die je helpt fit te blijven tijdens de zwangerschap en jou en je partner voorbereidt op de bevalling. Klik hier voor meer informatie of bel naar 0900-22 000 66 
     
  • zwangerschapsyoga in Mill, Cuijk en St. Agatha: Bij zwangerschapsyoga staat de ademhaling centraal. Deze manier van ademhalen zorgt voor ontspanning en ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling. In de lessen komt o.a. het volgende aan bod: diverse ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, opvangen van de weeën. Kijk voor meer informatie over zwangerschapsyoga op http://www.reginaschaap.nlhttps://unplukkedyoga.nl of http://ervaaryoga.nu .
     
  • Zwangerschapszwemmen: Zwemkanjers geeft lessen zwangerschapszwemmen in Gennep. Fit blijven tijdens je zwangerschap en in contact komen met andere zwangeren. Ook is er aandacht voor het omgaan met je ademhaling en leren ontspannen. Voor meer informatie http://www.zwemkanjers.nl/zwemmen-voor-zwangeren/
     
  • Zwanger Fit is een cursus voor de zwangere vrouw die zich actief wil voorbereiden op de bevalling en de periode daarna. Dit gebeurt onder leiding van een fysiotherapeute. Naast deze actieve lessen is er ook de mogelijkheid om theorielessen te volgen. Deze lessen geven een goede voorbereiding op de bevalling. Dit kan bij fysiotherapiepraktijk Cuijk Centrum Meer informatie of bij fysiotherapiepraktijk de Valuwe Meer informatie.   

Er zijn natuurlijk nog vele andere cursussen te vinden die net buiten onze regio plaatsvinden. Voel je vrij om op internet te zoeken naar iets wat bij jou past. Ben je op zoek naar een online cursus? Ook hier zijn vele opties in te vinden. Hieronder noemen we er een aantal:

http://zwangerschapscursusondemand.nl

http://leoniewinkel.com/complete-online-zwangerschapscursus/
 
http://viamama.nl/cursus/online-zwangerschapscursus/

http://www.bevallingscursusonline.nl

http://momsandmilk.nl/voorlichting/


Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent en geen geregistreerd partnerschap hebt, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. De vader moet hiervoor eerst het kind erkennen. Dit regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Het is verstandig dit al voor de 24e week van de zwangerschap te doen. Kijk voor meer informatie op: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind

Zwangerschapsverlof
Iedere zwangere werkneemster heeft recht op 16 weken aaneengesloten zwangerschapsverlof. Je mag vanaf 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum met verlof en je moet in ieder geval 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Het moment waarop je zwangerschapsverlof ingaat, bepaal je in principe zelf. Je verlof duurt altijd minimaal 10 weken vanaf de geboortedatum van jullie kindje. Kijk voor meer informatie op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zwangerschapsverlof-en-bevallingsverlof. Zwangere zelfstandigen kunnen voor hun verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Zie http://www.uwv.nl.

Zwangerschapsverklaring
Dit document heb je nodig om je verlof of ZEZ-uitkering te kunnen regelen. Je kunt naar de verklaring vragen tijdens een afspraak bij ons op het spreekuur.Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.