Leefregels

Voeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Pas op dat je geen rauwe producten eet, zoals halfrauw vlees of zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Zorg dat je rauwe groenten en fruit goed wast. In onvoldoende verhit vlees en ongewassen groenten of fruit komen soms ziekteverwekkers voor die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Er is veel informatie beschikbaar over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld in de folder Zwanger! die je meekrijgt bij het intakegesprek en op: Voedingscentrum: alles over gezond eten voor en tijdens de zwangerschap  en Voedingscentrum: hoe krijg ik voldoende voedingsstoffen binnen als ik zwanger ben?
Een makkelijke app is te downloaden via https://www.voedingscentrum.nl/zwangerhap

Vitaminen 
Dagelijks gebruik van 0,4 - 0,5 mg foliumzuur vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 8 weken daarna (= 10 weken zwangerschap) verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje, een ernstige afwijking. Daarom is het verstandig om te starten met foliumzuur zodra je een kinderwens hebt.

Zorg dat je tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit is belangrijk voor een goede opname van calcium voor de instandhouding en opbouw van de botten van zowel de moeder als het kind. Omdat het niet mogelijk is de hoeveelheid vitamine D die tijdens de zwangerschap extra nodig is met de voeding op te nemen, raden we je aan tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram extra te gebruiken. Als je een multivitamine wil gebruiken, dan kun je een multivitamine nemen die volgens de bijsluiter geschikt is voor zwangeren. Let er dan wel op dat er 10 microgram vitamine D in zit.

Ook is het aan te raden om dagelijks 1000 milligram calcium te nemen. Dit mineraal is zoals eerder genoemd belangrijk voor een goede botopbouw van je baby en kan daarnaast gunstige effecten hebben op het verloop van je bloeddruk tijdens je zwangerschap. Je krijgt voldoende calcium binnen als je dagelijks 300-450 milliliter aan melkproducten (2-3 porties) en 40 gram kaas neemt. Denk je dat je niet genoeg calcium via je voeding binnenkrijgt, dan adviseren we om 1000 milligram calcium per dag als supplement in te nemen. De multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten ook calcium, maar met  120-200 milligram is dit niet voldoende. Let op: neem niet meer dan 2500 milligram calcium per dag.

Roken / alcohol / drugs
Roken en alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In sigaretten zitten giftige stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat onder meer het risico dat het kind niet goed groeit. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving, heeft dit nadelige effect op je zwangerschap en je kind. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op groeiachterstand en afwijkingen bij je ongeboren kind. Vanaf de bevruchting tot en met de periode dat je borstvoeding geeft, adviseren wij je geen alcohol en geen drugs te gebruiken. Voor meer info over roken, alcohol- en drugsgebruik in de zwangerschap:


Werk
Sommige werkomstandigheden kunnen van invloed zijn op de zwangerschap. Bijvoorbeeld: werken met gevaarlijke stoffen, straling, lawaai, tillen, het draaien van nachtdiensten, etcetera. Kijk voor meer informatie over werk en zwangerschap op
http://www.fnv.nl/themas/zwanger-en-ouderschap/wat-te-regelen-bij-zwangerschap/

Sporten
Voor sporten geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Let op dat je je rechte buikspieren niet traint in de zwangerschap. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Het wordt afgeraden om duiksporten te beoefenen in je zwangerschap.

Doptone
Graag willen we je aandacht vestigen op het gebruik van een doptone thuis. Een doptone is een apparaat waarmee wij als verloskundigen naar het hartje van je ongeboren baby kunnen luisteren. Dit apparaat is tegenwoordig vrij verkrijgbaar, o.a. onder de naam Angelsound. Hiermee kun je ook thuis op ieder gewenst moment het hartje van je baby horen. We realiseren ons dat dit fantastisch lijkt, maar wij zijn hier geen voorstanders van. Een doptone werkt op basis van geluidsgolven die worden teruggekaatst als ze een kloppend babyhartje registreren. Zeker vroeg in de zwangerschap is het vaak even zoeken voordat je het hartje gevonden hebt en worden deze stralen in verhouding langdurig op je buik gericht. Er wordt aangenomen dat het langdurig blootstellen van deze geluidsgolven aan het ongeboren kindje geen kwaad kan, maar dit is echter nooit bewezen. Dat is de reden dat wij bij een jonge zwangerschap de hartactie met het echoapparaat beoordelen. Later in de zwangerschap is een enkele keer de hartslag luisteren met de doptone tijdens je zwangerschapscontrole geen probleem. Het wordt een ander verhaal als je iedere avond op de bank zit met je eigen doptone om ook dan het hartje te luisteren. Ons advies is om dit niet te doen.
Verder is het goed je te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van het zelf luisteren. Wat als je het hartje niet kunt horen? De kans is groot dat je, hopelijk ten onrechte, ontzettend ongerust wordt. Daarbij komt ook dat wij naar meer factoren luisteren. We letten onder andere op de snelheid en het ritme van de hartslag. Een afwijkend patroon zal je zelf waarschijnlijk niet zo snel opmerken. Ook kan het zijn dat je soms juist ten onrechte gerustgesteld wordt door het horen van het hartje, bijvoorbeeld wanneer je de baby de hele dag niet hebt voelen bewegen. Vanaf 26 weken zwangerschap verwachten wij dat je elke dag bewegingen voelt. Wanneer je de baby in die periode een dag niet of nauwelijks gevoeld hebt, raden wij je aan met ons contact op te nemen, ook al heb je het hartje gehoord met je eigen doptone.
Ben je ongerust of vertrouw je iets niet; je kunt ons altijd bellen en het is (bijna) altijd mogelijk om tussen je zwangerschapscontroles door even op de praktijk te komen om extra naar het hartje van je baby te luisteren.

Babywatcher
Ook door het maken van thuisecho's zijn we bang dat je onnodig ongerust kunt worden wanneer je iets ziet wat volgens jou niet klopt.
Wij willen benadrukken dat thuisecho's niet te vergelijken zijn met medische echo's en dat ze niets zeggen over de gezondheid van de baby.

Automatische bloeddrukmeter
Wij controleren bij iedere zwangerschapscontrole je bloeddruk. Dit doen we omdat gedurende de zwangerschap je bloeddruk mogelijk kan gaan stijgen. Wij willen in de gaten houden dat je geen pre-eclampsie ontwikkeld. (Vroeger werd dit zwangerschapsvergiftiging genoemd.) Daarvoor controleren we niet alleen je bloeddruk, maar in de laatste weken van je zwangerschap ook je urine. Daarnaast vragen wij bij een hogere bloeddruk naar klachten die gerelateerd kunnen zijn aan pre-eclampsie. (zie ook zwangerschap -> aandachtspunten en belinstructies). Wij controleren de bloeddruk altijd handmatig, omdat dit een betrouwbaardere meting geeft t.o.v. de meting met een automatische bloeddrukmeter. Wij merken dat sommige zwangeren thuis of bij familie/vrienden de beschikking hebben over een automatische bloeddrukmeter en zelf hun bloeddruk meten. Hier zijn wij geen voorstander van. Heb je klachten die bij een hoge bloeddruk kunnen horen of vertrouw je het niet, bel ons dan altijd om te overleggen. Wij kunnen dan afspreken om je bloeddruk op te meten en je urine te controleren en aan de hand daarvan zullen we je geruststellen of je verwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Hiermee voorkomen we dat je jezelf misschien onterecht geruststelt of dat je je juist onterecht zorgen maakt.



Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.