Aandachtspunten & belinstructies

Leven voelen
Vanaf 26 weken zwangerschapsduur verwachten wij dat het kindje elke dag enkele keren beweegt. Hier moet je zelf elke dag goed op letten. Na 36 weken zwangerschapsduur zal een kindje minder ruimte hebben om te bewegen. Het kan dan zijn dat je hem/haar iets minder voelt.
Als je 10 bewegingen per dag voelt, is dit voldoende. Voel je minder dan 10 bewegingen per dag, ook al heb je er heel goed op gelet, moet je bellen.

Hoge bloeddruk
In de zwangerschap kan je bloeddruk stijgen. Daarom controleren we je bloeddruk elke keer wanneer je op het spreekuur komt. Het kan zijn dat je bloeddruk te hoog wordt en je hierdoor klachten gaat krijgen. Dit zullen klachten zijn als hoofdpijn, misselijkheid, sterretjes zien en het gevoel alsof er een band strak om je bovenbuik (net onder je ribben) zit.
Als je één of meerdere van deze klachten krijgt is dit nog geen reden om direct ongerust te worden. Wat je dan moet doen is 2 uur rust nemen en afwachten of de klachten verminderen. Is dit niet het geval, dan moet je contact met ons opnemen, zodat wij de bloeddruk kunnen controleren.

Harde buiken
In de zwangerschap kun je harde buiken hebben. Je buik voelt dan hard en gespannen aan. Harde buiken komen opzetten, houden even aan en zakken dan weer weg. Zolang ze niet pijnlijk zijn of regelmatig komen, is er geen reden tot zorgen. Door rust te nemen en te zorgen voor warmte op je buik (warme douche / bad, warme kruik) zullen harde buiken meestal wegtrekken.
Als de harde buiken echter heel regelmatig terugkeren binnen de 10 minuten en pijnlijk zijn ondanks dat je rust hebt genomen, kan het ook betekenen dat de bevalling zal gaan beginnen. Ben je nog geen 37 weken zwanger, dan is dat een reden om contact met ons op te nemen. Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur is de normale periode om te gaan bevallen. In deze periode gelden andere belinstructies. Deze instructies kun je vinden onder het kopje bevalling.

Bloedverlies
Helderrood vaginaal bloedverlies is altijd een reden om contact met ons op te nemen.Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.