De eerste afspraak

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je ons zonder verwijzing van de huisarts benaderen om een eerste afspraak te maken.

Tijdens de eerste afspraak, die ongeveer 45 minuten duurt, worden vragen gesteld over je gezondheid en het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook wordt er gevraagd naar eventuele aanwezigheid van aangeboren afwijkingen in jouw familie en die van je partner. Het is prettig als je de eerste dag van de laatste menstruatie weet, zodat we de uitgerekende datum en de zwangerschapsduur kunnen inschatten. De datum van de zwangerschapstest kan hierbij van belang zijn. Je bloeddruk wordt gemeten en verder leggen we nog het een en ander uit en zullen we jouw vragen beantwoorden.

Indien je voorheen bij een andere verloskundige onder controle bent geweest, mag je de papieren van de vorige zwangerschap en bevalling meenemen naar de eerste afspraak.

Mocht je voor de eerste afspraak dringende vragen hebben of ongerust zijn, dan kun je altijd contact met ons opnemen.Echoscopie

Bij elke zwangerschap worden standaard twee of drie echo’s gemaakt op de praktijk in Mill.
1. Vroege echo (bij ongeveer 8 weken)
Als je wil, kunnen we rond een periode van 8 weken zwangerschap een vroege echo maken. Omdat het kindje dan nog erg klein is en nog moeilijk zichtbaar is met een echo via de buik, maken we bij deze termijn een vaginale (inwendige) echo. Deze echo is niet medisch noodzakelijk, maar vooral bedoeld om al vroeger in de zwangerschap te kunnen zien of het hartje van het kindje klopt. Vind je het niet prettig om een vaginale echo te laten maken, dan zullen we je eerste echo een aantal weken later in de zwangerschap plannen. Bij de vroege echo is een volle blaas niet nodig. Bij deze echoafspraak mag je een handdoek meenemen om op te liggen.
2. Termijnecho (bij ongeveer 11 weken)
Deze echo is medisch noodzakelijk en zal bij elke zwangere ingepland worden, ongeacht of er een vroege echo heeft plaatsgevonden. Er wordt met een echo via de buik gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap. De zwangerschapsduur wordt berekend aan de hand van de grootte van het kindje. Bij dit onderzoek is het gunstig voor het echobeeld dat je een volle blaas hebt. Soms kan het voorkomen dat we via de buik het kindje niet duidelijk genoeg in beeld krijgen, dan zullen wij er voor kiezen om een vaginale echo te maken zodat we de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk kunnen bepalen.
3. Liggingsecho (bij ongeveer 35 weken)
Er wordt met een echo via de buik gekeken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Overige redenen
Alleen op medische indicatie wordt vaker een echo gemaakt, zoals:
 • bij bloedverlies;
 • als er twijfel is over de groei van het kindje;
 • als niet precies duidelijk is waar de placenta (moederkoek) ligt.
Afhankelijk van de reden van de echo wordt deze in onze praktijk, in het 1e lijns screeningscentrum of in het ziekenhuis gemaakt.
Let op: alle vroege echo´s en termijnecho´s die bij ons in de praktijk worden gepland, vinden in ons pand in Mill plaats. In Cuijk is alleen de mogelijkheid om een liggingsecho te maken.

Pretecho’s

Binnen onze praktijk is het naast de standaard medische echoscopie ook mogelijk om pretecho’s te laten maken. Wij begrijpen namelijk dat je heel nieuwsgierig bent naar jouw kindje en je misschien wel vaker een mogelijkheid zou willen hebben om je kindje via een echo te bekijken. Een pretecho is een echo die gemaakt wordt zonder dat hier een medische aanleiding voor is. Het is een extra echo waar je even lekker naar jouw kindje kan kijken! Een pretecho kan op elk gewenst moment van de zwangerschap gemaakt worden. Je kunt kinderen, opa’s, oma’s, familie of vrienden meenemen. Iedereen is welkom. Je kan ons bellen op het telefonisch spreekuur voor een afspraak.

Zorgverzekeraars vergoeden alleen medische echo's, dus de kosten voor pretecho's komen voor eigen rekening en kunnen contant afgerekend worden bij de echoscopiste tijdens jouw afspraak. Wij maken in onze praktijk alleen 2D echo’s. Dit is een echo in zwart-wit met platte beelden net zoals bij de medische echo.

Naast de vroege echo die wij je aanbieden aan het begin van de zwangerschap en de termijnecho en de liggingsecho die door de zorgverzekering vergoed worden, kun je kiezen voor de volgende pretecho’s:
 • Een extra echo tussen 7 en 10 weken zwangerschapsduur.
  Deze echo is vooral bedoeld om te kijken of we het hartje van de baby zien kloppen. We kunnen deze echo via de buikwand maken. Soms is het echter bij een vroege termijn niet via de buikwand te zien. Dan is er de optie om met een inwendige echo te kijken.
  Je krijgt 2 afgedrukte zwart-wit foto's mee. De echo duurt ongeveer 10 minuten. De kosten van deze echo bedragen 20 euro.
   
 • Een echo rond 15-16 weken zwangerschapsduur om het geslacht te bepalen.
  Bij deze termijn is het geslacht van je kindje meestal heel goed zichtbaar. Rond 16 weken zwangerschap past een ongeboren kind ook nog in zijn geheel op een beeldscherm. Een mooie periode dus om de bewegingen van het kind te zien en een hartje te zien kloppen. Ondanks dat wij ons uiterste best doen om het geslacht van de baby juist te bepalen, is er een kleine kans dat dit niet klopt. Wij geven hiervoor geen garanties. Ook is het mogelijk dat de ligging van je kindje het zicht belemmert en we er daardoor geen uitspraak over kunnen doen. Mocht dit het geval zijn, mogen jullie kosteloos terugkomen voor het bepalen van het geslacht.
  Je krijgt minimaal 2 zwart-wit foto’s mee. De echo duurt ongeveer 20 minuten. De kosten van deze echo bedragen 35 euro.
   
 • Een uitgebreide 2D echo.
  Je kunt in de hele zwangerschap een uitgebreide 2D echo laten maken. De echo wordt in zwart-wit beeld gemaakt, maar wij werken met een modern apparaat zodat de echoscopiste kan zoeken naar het mooiste beeld.
  Je krijgt 4 afgedrukte zwart-wit foto's mee. Deze echo duurt ongeveer 30 minuten. De kosten van deze echo bedragen 45 euro.
Wij zijn binnen onze praktijk niet specifiek opgeleid om afwijkingen op te sporen zoals gebeurt tijdens de medische 20 weken echo, maar als de echoscopiste iets afwijkends lijkt te zien tijdens de echo, zal ze dit kenbaar maken en zullen we nader bepalen welke vervolgstappen er ondernomen moeten worden. 


Overige onderzoeken

Behalve de termijn- en liggingsecho, worden er tijdens je zwangerschap meer onderzoeken verricht. Sommige van deze onderzoeken worden standaard bij elke zwangere verricht, anderen vinden uitsluitend plaats indien je daarvoor kiest.

Bloedonderzoek
Bij elke zwangere wordt in het begin van de zwangerschap een aantal buisjes bloed afgenomen om de bloedgroep te bepalen en besmetting met enkele ziektes uit te sluiten. Dit gebeurt na de intake bij een priklocatie in jouw woonplaats. Meer informatie hierover vind je in de folder Zwanger! die je bij het intakegesprek meekrijgt.

Prenatale screening
In Nederland mag je er als zwangere voor kiezen om je ongeboren kind te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen zonder dat hier een medische indicatie voor is. Dit wordt prenatale screening genoemd. Er zijn 2 soorten onderzoek: screening op down-, edwards- en patausyndroom en de 20 weken echo. Deze onderzoeken zijn niet verplicht; je beslist zelf of je ze wil.
Je kan meer informatie vinden op www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl


Zwangerschapscontroles

Naarmate de zwangerschap vordert, kom je steeds vaker op controle. In het begin kom je ongeveer om de 5 weken, in de laatste maand van je zwangerschap om de 1 à 2 weken. Wat gebeurt er bij een reguliere controle? We horen van je hoe het met je gaat en of je vragen hebt. Daarnaast zullen we ook je bloeddruk meten, de groei van de baarmoeder beoordelen en het hartje luisteren. Verder geven we voorlichting over diverse onderwerpen.Aandachtspunten en belinstructies

Leven voelen
Vanaf 26 weken zwangerschapsduur verwachten wij dat het kindje elke dag enkele keren beweegt. Hier moet je zelf elke dag goed op letten. Na 36 weken zwangerschapsduur zal een kindje minder ruimte hebben om te bewegen. Het kan dan zijn dat je hem/haar iets minder voelt.
Als je 10 bewegingen per dag voelt, is dit voldoende. Voel je minder dan 10 bewegingen per dag, ook al heb je er heel goed op gelet, moet je bellen.

Hoge bloeddruk
In de zwangerschap kan je bloeddruk stijgen. Daarom controleren we je bloeddruk elke keer wanneer je op het spreekuur komt. Het kan zijn dat je bloeddruk te hoog wordt en je hierdoor klachten gaat krijgen. Dit zullen klachten zijn als hoofdpijn, misselijkheid, sterretjes zien en het gevoel alsof er een band strak om je bovenbuik (net onder je ribben) zit.
Als je één of meerdere van deze klachten krijgt is dit nog geen reden om direct ongerust te worden. Wat je dan moet doen is 2 uur rust nemen en afwachten of de klachten verminderen. Is dit niet het geval, dan moet je contact met ons opnemen, zodat wij de bloeddruk kunnen controleren.

Harde buiken
In de zwangerschap kun je harde buiken hebben. Je buik voelt dan hard en gespannen aan. Harde buiken komen opzetten, houden even aan en zakken dan weer weg. Zolang ze niet pijnlijk zijn of regelmatig komen, is er geen reden tot zorgen. Door rust te nemen en te zorgen voor warmte op je buik (warme douche / bad, warme kruik) zullen harde buiken meestal wegtrekken.
Als de harde buiken echter heel regelmatig terugkeren binnen de 10 minuten en pijnlijk zijn ondanks dat je rust hebt genomen, kan het ook betekenen dat de bevalling zal gaan beginnen. Ben je nog geen 37 weken zwanger, dan is dat een reden om contact met ons op te nemen. Vanaf 37 weken tot 42 weken zwangerschapsduur is de normale periode om te gaan bevallen. In deze periode gelden andere belinstructies. Deze instructies kun je vinden onder het kopje bevalling.

Bloedverlies
Helderrood vaginaal bloedverlies is altijd een reden om contact met ons op te nemen.Leefregels

Voeding
Tijdens de zwangerschap is het belangrijk gezond en gevarieerd te eten. Pas op dat je geen rauwe producten eet, zoals halfrauw vlees of zachte kazen die gemaakt zijn van rauwe melk. Zorg dat je rauwe groenten en fruit goed wast. In onvoldoende verhit vlees en ongewassen groenten of fruit komen soms ziekteverwekkers voor die toxoplasmose kunnen veroorzaken. Besmetting tijdens de zwangerschap kan gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Er is veel informatie beschikbaar over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Bijvoorbeeld in de folder Zwanger! die je meekrijgt bij het intakegesprek en op http://www.voedingscentrum.nl.

Vitaminen
Dagelijks gebruik van 0,5 mg foliumzuur vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot 8 weken daarna (= 10 weken zwangerschap) verkleint de kans op een kindje met een open ruggetje, een ernstige afwijking. Daarom is het verstandig om te starten met foliumzuur zodra je een kinderwens hebt.
Zorg dat je tijdens de zwangerschap voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit is belangrijk voor een goede opname van calcium voor de instandhouding en opbouw van de botten van zowel de moeder als het kind. Omdat het niet mogelijk is de hoeveelheid vitamine D die tijdens de zwangerschap extra nodig is met de voeding op te nemen, raden we je aan tijdens de hele zwangerschap dagelijks 10 microgram extra te gebruiken. Als je een multivitamine wil gebruiken, dan kun je een multivitamine nemen die volgens de bijsluiter geschikt is voor zwangeren. Let er dan wel op dat er 10 microgram vitamine D in zit.

Roken / alcohol / drugs
Roken en alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap kunnen schadelijk zijn voor het ongeboren kind. In sigaretten zitten giftige stoffen die zorgen voor een verminderde doorbloeding van de placenta (moederkoek) en daardoor een verminderde zuurstoftoevoer naar het kind. Hierdoor bestaat onder meer het risico dat het kind niet goed groeit. Zelf roken, maar ook veelvuldig verblijf in een rokerige omgeving, heeft dit nadelige effect op je zwangerschap en je kind. Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimten. Alcohol- en drugsgebruik tijdens de zwangerschap geeft een verhoogde kans op groeiachterstand en afwijkingen bij je ongeboren kind. Vanaf de bevruchting tot en met de periode dat je borstvoeding geeft, adviseren wij je geen alcohol en geen drugs te gebruiken. Voor meer info over roken, alcohol- en drugsgebruik in de zwangerschap: Werk
Sommige werkomstandigheden kunnen van invloed zijn op de zwangerschap. Bijvoorbeeld: werken met gevaarlijke stoffen, straling, lawaai, tillen, het draaien van nachtdiensten, etcetera. Kijk voor meer informatie over werk en zwangerschap op
http://www.arbo-advies.nl/zwangerschap.php

Sporten
Voor sporten geldt: doe wat je altijd deed, maar verminder of stop wanneer het klachten geeft of wanneer het je meer vermoeit dan normaal. Zwemmen, fietsen en fitness zijn sporten die je heel goed tot het einde van de zwangerschap kunt beoefenen. Let op dat je je rechte buikspieren niet traint in de zwangerschap. Sporten waarbij je het risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen, of waarbij je gemakkelijk met andere mensen botst of kunt vallen, zijn minder verstandig. Het wordt afgeraden om duiksporten te beoefenen in je zwangerschap.

Doptone
Graag willen we je aandacht vestigen op het gebruik van een doptone thuis. Een doptone is een apparaat waarmee wij als verloskundigen naar het hartje van je ongeboren baby kunnen luisteren. Dit apparaat is tegenwoordig vrij verkrijgbaar, o.a. onder de naam Angelsound. Hiermee kun je ook thuis op ieder gewenst moment het hartje van je baby horen. We realiseren ons dat dit fantastisch lijkt, maar wij zijn hier geen voorstanders van. Een doptone werkt op basis van geluidsgolven die worden teruggekaatst als ze een kloppend babyhartje registreren. Zeker vroeg in de zwangerschap is het vaak even zoeken voordat je het hartje gevonden hebt en worden deze stralen in verhouding langdurig op je buik gericht. Er wordt aangenomen dat het langdurig blootstellen van deze geluidsgolven aan het ongeboren kindje geen kwaad kan, maar dit is echter nooit bewezen. Dat is de reden dat wij bij een jonge zwangerschap de hartactie met het echoapparaat beoordelen. Later in de zwangerschap is een enkele keer de hartslag luisteren met de doptone tijdens je zwangerschapscontrole geen probleem. Het wordt een ander verhaal als je iedere avond op de bank zit met je eigen doptone om ook dan het hartje te luisteren. Ons advies is om dit niet te doen.
Verder is het goed je te realiseren wat de gevolgen kunnen zijn van het zelf luisteren. Wat als je het hartje niet kunt horen? De kans is groot dat je, hopelijk ten onrechte, ontzettend ongerust wordt. Daarbij komt ook dat wij naar meer factoren luisteren. We letten onder andere op de snelheid en het ritme van de hartslag. Een afwijkend patroon zal je zelf waarschijnlijk niet zo snel opmerken. Ook kan het zijn dat je soms juist ten onrechte gerustgesteld wordt door het horen van het hartje, bijvoorbeeld wanneer je de baby de hele dag niet hebt voelen bewegen. Vanaf 26 weken zwangerschap verwachten wij dat je elke dag bewegingen voelt. Wanneer je de baby in die periode een dag niet of nauwelijks gevoeld hebt, raden wij je aan met ons contact op te nemen, ook al heb je het hartje gehoord met je eigen doptone.
Ben je ongerust of vertrouw je iets niet; je kunt ons altijd bellen en het is (bijna) altijd mogelijk om tussen je zwangerschapscontroles door even op de praktijk te komen om extra naar het hartje van je baby te luisteren.

Automatische bloeddrukmeter
Wij controleren bij iedere zwangerschapscontrole je bloeddruk. Dit doen we omdat gedurende de zwangerschap je bloeddruk mogelijk kan gaan stijgen. Wij willen in de gaten houden dat je geen pre-eclampsie ontwikkeld. (Vroeger werd dit zwangerschapsvergiftiging genoemd.) Daarvoor controleren we niet alleen je bloeddruk, maar in de laatste weken van je zwangerschap ook je urine. Daarnaast vragen wij bij een hogere bloeddruk naar klachten die gerelateerd kunnen zijn aan pre-eclampsie. (zie ook zwangerschap -> aandachtspunten en belinstructies). Wij controleren de bloeddruk altijd handmatig, omdat dit een betrouwbaardere meting geeft t.o.v. de meting met een automatische bloeddrukmeter. Wij merken dat sommige zwangeren thuis of bij familie/vrienden de beschikking hebben over een automatische bloeddrukmeter en zelf hun bloeddruk meten. Hier zijn wij geen voorstander van. Heb je klachten die bij een hoge bloeddruk kunnen horen of vertrouw je het niet, bel ons dan altijd om te overleggen. Wij kunnen dan afspreken om je bloeddruk op te meten en je urine te controleren en aan de hand daarvan zullen we je geruststellen of je verwijzen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Hiermee voorkomen we dat je jezelf misschien onterecht geruststelt of dat je je juist onterecht zorgen maakt.Wat te regelen?

Kraamzorg
Kraamzorg is nodig tijdens de bevalling en in het kraambed. Om hiervan verzekerd te zijn, is het nodig je rond 12 weken zwangerschap al aan te melden bij een kraambureau. Dit kan bij Welkom kraamzorg  (tel. 0900-2200066, voorheen kraamzorg Pantein/vivent) of bij de PVG (tel. 0485-454328). Je kan kraamzorg ook via je zorgverzekeraar regelen. Vraag je zorgverzekeraar dan wel om bij één van bovenstaande kraambureaus zorg aan te vragen..

Verzekering
Het is belangrijk je zorgverzekering goed geregeld te hebben en tijdig het verzekerde pakket te controleren. Geef eventuele wijzigingen in je verzekering tijdig aan ons door.

Moeders voor Moeders
Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelen zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Je kunt je hiervoor opgeven zodra je weet dat je zwanger bent. Kijk voor informatie op http://www.moedersvoormoeders.nl.

ZwApp
We adviseren je gebruik te maken van de ZwApp. Dit is een medische app die ontwikkeld is door verloskundigen en gynaecologen van het Verloskundig Samenwerkingsverband (VSV) Geboortezorg aan de Maas waar wij als praktijk ook aan verbonden zijn. Via deze app krijg je betrouwbare informatie en adviezen over de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Uniek is dat de ZwApp rekening houdt met je medische gegevens en inspeelt op je persoonlijke situatie. Je krijgt informatie op maat en passend bij deze regio. 
De ZwApp is te downloaden via www.zwapp.info , Appstore of Google Play. 

Zwangerschapscursussen
Een zwangerschapscursus volgen is niet verplicht. Het is echter wel aan te raden, zeker als je je eerste kindje verwacht.
Bij ons in de regio zijn er verschillende zwangerschapscursussen die je kan volgen.
- zwangerschapsgym: een praktische cursus met informatie en oefeningen die je helpt fit te blijven tijdens de zwangerschap en jou en je partner voorbereidt op de bevalling. Kijk voor meer informatie over Thuiszorg Pantein op http://www.welkomkraamzorg.nl/zwanger/zwangerschapscursussen-en-bijeenkomsten/zwangerschapscursus// of bel naar 0900-22 000 66 .
- zwangerschapsyoga: hierbij staat de ademhaling centraal. Deze manier van ademhalen zorgt voor ontspanning en ondersteuning tijdens de zwangerschap en de bevalling. In de lessen komt o.a. het volgende aan bod: diverse ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, opvangen van de weeën. Kijk voor meer informatie over zwangerschapsyoga op http://www.reginaschaap.nl of http://www.welkomkraamzorg.nl/zwanger/zwangerschapscursussen-en-bijeenkomsten/zwangerschapsyoga/
-Via http://www.welkomkraamzorg.nl/zwanger/zwangerschapscursussen-en-bijeenkomsten/ kun je nog meer informatie vinden over cursussen in de zwangerschap, zoals een zwangerschapscursus met partner of een privé cursus.
- Zwanger Fit is een cursus voor de zwangere vrouw die zich actief wil voorbereiden op de bevalling en de periode daarna. Dit gebeurt onder leiding van een fysiotherapeute. Naast deze actieve lessen is er ook de mogelijkheid om theorielessen te volgen. Deze lessen geven een goede voorbereiding op de bevalling. Informatie kun je opvragen via het telefoonnummer van de fysiotherapie praktijk Cuijk centrum: 0485-313205 of via info@fysiotherapiecuijk.nl
- Haptonomische zwangerschapsbegeleiding in Cuijk biedt de mogelijkheid om individueel, samen met je partner bezig te zijn met het opbouwen van een band met jullie kindje, ook is er o.a. aandacht voor het omgaan met lichamelijke klachten en de houding van rug en bekken. Meer informatie vind je op http://www.haptotherapiemensink.nl of bel naar 06-42255940.
Naast deze cursussen zijn er diverse andere zwangerschapscursussen te volgen. Deze vinden echter plaats buiten onze regio. Raadpleeg hiervoor het internet.

Erkenning
Wanneer je niet getrouwd bent, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. De vader moet hiervoor eerst het kind erkennen. Dit regel je bij de burgerlijke stand van de gemeente waar je woont. Het is verstandig dit al voor de 24e week van de zwangerschap te doen. Kijk voor meer informatie op: http://www.rijksoverheid.nl. (kies: familie, jeugd en gezin à geboorte en adoptie)

Zwangerschapsverlof
Iedere zwangere werkneemster heeft recht op 16 weken aaneengesloten zwangerschapsverlof. Het moment waarop je zwangerschapsverlof ingaat, bepaal je in principe zelf. Je mag vanaf 6 weken vóór de vermoedelijke bevallingsdatum met verlof en je moet in ieder geval 4 weken voor de vermoedelijke bevallingsdatum verlof opnemen. Je verlof duurt altijd minimaal 10 weken vanaf de geboortedatum van jullie kindje. Kijk voor meer informatie op http://www.rijksoverheid.nl. Zwangere zelfstandigen kunnen voor hun verlofperiode een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV. Zie http://www.uwv.nl.

Zwangerschapsverklaring
Dit document heb je nodig om je verlof of ZEZ-uitkering te kunnen regelen. Je kunt naar de verklaring vragen tijdens een afspraak bij ons op het spreekuur.Zwangerschapsongemakken

Misselijkheid
De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta hCG aan. Van dit hormoon kan je behoorlijk misselijk worden. Soms alleen ’s ochtends, soms de hele dag door. Na 16 weken zwangerschap vermindert dit hormoon en zal de misselijkheid meestal afnemen.

Tips:
 •  voor het opstaan wat eten;
 • de maaltijden meer verspreiden over de dag;
 •  iets eten voor het slapen gaan;
 •  voldoende rust nemen en stress vermijden.
N.B.: Wanneer de misselijkheid zo erg wordt dat je geen eten of drinken meer binnen houdt, neem dan contact met ons op.


Maagzuur
Onder invloed van zwangerschapshormonen wordt de sluitspier tussen de maag en slokdarm wat slapper. Hierdoor kunnen kleine beetjes maagzuur terugstromen in de slokdarm. Koffie, alcohol, sinaasappelsap, gekruid en vet eten kunnen de klachten verergeren. Het nemen van melk, vanillevla, pepermuntjes en droge biscuits, en ’s nachts een extra kussen onder je hoofd leggen, kunnen de klachten verminderen. Het kan ook helpen de maaltijden meer te spreiden over de dag. Indien dit onvoldoende helpt, mag je Rennies nemen. Vermeld dit dan even op het spreekuur.


Vermoeidheid
In het begin en aan het einde van je zwangerschap kost de groei van je kind veel energie. Hierdoor zie je dat je juist in deze periode last kan hebben van vermoeidheid.


Bandenpijn
Bandenpijn is een vervelende, stekende pijn aan de zijkant van je onderbuik. In je zwangerschap groeit de baarmoeder. De baarmoeder wordt op zijn plaats gehouden door banden. Door de groei komt er veel druk en rek op de banden te staan en dit kan die pijn veroorzaken. Bandenpijn is niet schadelijk. Vaak verdwijnt de bandenpijn in de loop van je zwangerschap.


Bekkenklachten
In de zwangerschap verweekt je bekken. Daarnaast neemt je gewicht toe. Hierdoor hebben sommige vrouwen last van pijn in het bekken. Dit uit zich in pijn aan de voorkant van het bekken bij het schaambot, pijn in de heupen en/of in de onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven.

Tips:
 • verdeel je gewicht op beide benen (ga niet te lang op één been staan);
 • Neem de trap tree voor tree en probeer traplopen te verminderen;
 • probeer je benen niet te ver uit elkaar te laten gaan als je bijvoorbeeld het bed uitstapt;
 • neem regelmatig momenten van rust;
 • soms helpt het als je tijdens het slapen een kussen tussen je benen legt;
 • probeer niet te lang in een houding te blijven staan, zitten of liggen;
Word je door de pijn belemmerd in je dagelijkse functioneren, geef het dan bij ons aan. In dat geval is bekkenfysiotherapie een goede keuze. Bijna altijd verdwijnt deze pijn langzaam na de bevalling.
Natuurlijk zijn er nog veel meer ongemakken waar je last van kan krijgen in je zwangerschap. Heb je andere niet genoemde ongemakken of vragen hierover stel ze dan gerust.


Psychische klachten
Naast de lichamelijk klachten kan de zwangerschap er ook voor zorgen dat je je geestelijk minder goed voelt en dat je tijdens je zwangerschap niet de roze wolk ervaart die je van te voren verwacht had. Dit kan onder andere te maken hebben met het gevoel uit balans te zijn door de zwangerschap of door de verwachtingen naar jezelf toe met betrekking tot de opvoeding en verantwoordelijkheden die je gaat hebben als moeder, maar ook door bijvoorbeeld angst voor de bevalling. Geef dit soort gevoelens bij ons aan! Mogelijk kunnen we je een stukje op weg helpen. Mocht je het fijner vinden om professionele hulp in te schakelen, dan kunnen we je adviseren om eens contact op te nemen met Stephanie Nas. Zij is vrouwencoach (en verloskundige, niet praktiserend) en zij is er speciaal voor alle vrouwen die niet lekker in hun vel zitten voor, tijdens en na de zwangerschap.  http://www.stephanienas.nlBloedverlies in de eerste drie maanden

Wanneer je tijdens de zwangerschap bloed verliest, maak je je natuurlijk zorgen. Bloedverlies in de eerste drie maanden komt voor bij 20% van alle zwangeren. Bij de helft van de vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en blijft de zwangerschap voortduren. Bij de andere helft zet de bloeding door en ontstaat er een miskraam. Dat wil zeggen dat het vruchtje wordt afgestoten. De oorzaak van een miskraam is bijna altijd een aanlegstoornis. Het vruchtje is niet in orde en de natuur vindt een logische oplossing: het groeit niet verder, sterft en wordt afgestoten.

Wat zijn de verschijnselen van een miskraam?
Een miskraam begint met wat bloedverlies. Na enkele dagen neemt het bloedverlies toe. Je kunt daarbij ook stolsels en stukjes weefsel verliezen. Kort voordat je het vruchtje verliest, kan de bloeding hevig zijn. Omdat het vruchtje nog heel klein is, wordt het bij veel miskramen niet opgemerkt. Nadat al het weefsel is afgestoten, neemt het bloedverlies af en stopt het na ongeveer een week. Een miskraam gaat vaak gepaard met weeënachtige pijn in de onderbuik of pijn zoals bij een menstruatie..

Kun je iets doen om een miskraam te voorkomen?
Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden met bijvoorbeeld bedrust. Een miskraam wordt niet door lichamelijke inspanning veroorzaakt, zoals door rennen, vrijen, vallen, fietsen, paard- of motorrijden. Er is geen reden om je ergens schuldig over te voelen. Het is wel verstandig om zo gezond mogelijk te leven. Dit betekent gezond en gevarieerd eten, geen alcohol drinken, niet roken, geen drugs gebruiken en geen medicijnen innemen zonder overleg.

Hoe gaat het verder?
Bij bloedverlies in de eerste drie maanden kun je contact met ons opnemen. Afhankelijk van je zwangerschapstermijn en jouw wensen kunnen we een echo afspreken. Met deze echo hopen we duidelijkheid te krijgen over je zwangerschap.

Adviezen
Als het bloedverlies of de krampen (tijdelijk) hevig zijn, kan de steun van een vertrouwd persoon belangrijk zijn. Je kunt evt. een paracetamol innemen tegen de pijn.
Als je een miskraam krijgt, is dit vaak ingrijpend. Gevoelens van verdriet, boosheid en rouw horen daarbij. Neem de tijd om dit te verwerken. Je hoeft je niet schuldig te voelen of te schamen. Probeer erover te praten; dat lucht op. Na een miskraam mag je vrijwel direct weer zwanger worden. Gelukkig verloopt een volgende zwangerschap meestal goed.

Neem contact met ons op als:
 •  het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maandverband is op te vangen;
 • de buikpijn erg heftig en voortdurend aanwezig is;
 • je koorts krijgt (temperatuur boven 38 °C);
 • je ongerust bent.