Nieuws

11 mei 2020

Versoepeling maatregelen m.b.t. het Corona virusHet kabinet heeft versoepelingen aangekondigd met betrekking tot het coronavirus. Als verloskundigen bekijken we welke maatregelen aangepast kunnen worden, zodat de zorg weer beter kan aansluiten op de behoeftes. Er worden op landelijk niveau adviezen gegeven, welke op de regionale situatie aangepast kunnen worden. Het kan dus zo zijn dat de verloskundige zorg die je hier ontvangt, tijdelijk afwijkt van de zorg elders in het land.

In samenwerking met de verschillende verloskundige praktijken in de regio en het Maasziekenhuis hebben wij een plan opgesteld voor hervatting van de zorgverlening.

We hebben besloten de zorgverlening met kleine stapjes vooruit uit te breiden. Het virus is niet weg en er zijn nog reële zorgen dat we een tweede crisis gaan krijgen als we nu alweer terug zouden gaan naar het normale. Het is een constante afweging welke zorg we wel of beter niet kunnen bieden, zodat de kans dat jij als zwangere, maar ook wij als zorgverlener, besmet wordt door een bezoekje aan onze praktijk zo klein mogelijk blijft.

We zijn aangenaam verrast door jullie begrip en medewerking de afgelopen tijd. We realiseren ons heel goed dat jullie deze bijzondere periode in jullie leven het liefste samen beleven en dat we veel van jullie vragen. Het heeft er echter wel voor gezorgd dat wij de noodzakelijke verloskundige zorg konden blijven waarborgen en er zijn weinig zwangeren en zorgverleners ziek geworden. Wij hopen dit vast te kunnen houden en de reguliere zorg daarom steeds meer, maar wel in stapjes, op te kunnen pakken.

Onderstaande maatregelen gelden vanaf maandag 11 mei. De reeds geplande afspraken blijven staan volgens het nu, door de verloskundige, geplande controleschema. Deze veranderen niet. Heb je klachten of vragen betreffende je zwangerschap blijven wij hier natuurlijk voor bereikbaar. Een datum waarop we de maatregelen verder kunnen versoepelen is nu nog niet te plannen. Wanneer de komende weken blijkt dat er door deze versoepelingen weer meer besmettingen zijn, dan zijn we genoodzaakt om de zorg hierop aan te passen.
 

Zwangerschap:
De zwangerschapscontroles veranderen niet ten opzichte van de afgelopen twee weken, echter is de partner welkom bij de afspraken met echo. Hieronder vallen de vitaliteitsecho/vroege echo, de termijnecho, evt. de groeiecho en de liggingsecho. Bij de overige zwangerschapscontroles zullen we een afspraak plannen waarbij alleen de zwangere aanwezig is.
Zoals al eerder bericht mag de partner ook aanwezig zijn bij de 20 weken echo in Prenataal screenings Centrum De Maasheggen en bij de 20 weken echo in het Radboud ziekenhuis.

In het Maasziekenhuis mag de partner alleen mee naar belangrijke afspraken, zoals spoedconsulten. Bij een reguliere controle mag de zwangere dus alleen komen. Bij het maken van een afspraak op de poli van het Maasziekenhuis kun je altijd even informeren of je partner wel of niet mee mag.

Bevalling:
Indien gewenst mag er in de thuissituatie naast de partner een extra persoon bij de bevalling aanwezig zijn. Dit geldt niet voor het Maasziekenhuis. In het Maasziekenhuis mag alleen de partner bij de bevalling aanwezig zijn.

Kraambed:
Na de bevalling is er geregeld telefonisch contact met jou en de kraamverzorgster en zullen we onderling afstemmen wanneer we een telefonische controle of een fysieke controle thuis inplannen.
 

Deze belangrijkste maatregelen blijven gelden:

- Kom met klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op, zodat we de afspraak kunnen verzetten.

- Neem je partner niet mee indien hij/zij bovenstaande klachten heeft.

- Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand tot andere zwangeren en zorgverleners en pas hygiënemaatregelen toe.

- Kom zoveel mogelijk alleen. Alleen bij een afspraak met echo mag je partner eventueel meekomen. Kinderen of andere familieleden mogen nog niet mee naar de zwangerschapscontroles of echo’s.

 


Terug naar overzicht

Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.