Nieuws

10 mei 2021

COVID vaccinatie voor zwangerenZwangere vrouwen kunnen zich laten vaccineren met de mRNA vaccins van Pfizer en Moderna. Dat geldt niet alleen meer voor vrouwen met onderliggende ziekten (zoals diabetes of hart- en longziekten)  maar ook voor gezonde zwangere vrouwen  De voordelen van vaccinatie wegen op tegen de mogelijke nadelen. 

Zwangere vrouwen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door het coronavirus dan niet zwangere vrouwen. Vooral zwangere vrouwen met een onderliggende ziekte (zoals diabetes of hart- en longziekten) hebben een hoger risico. Daarom was het advies tot nu toe om alleen zwangere vrouwen met onderliggende ziekten te vaccineren. Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna. Er zijn daarbij geen ernstige bijwerkingen gemeld. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om – als zij hiervoor opgeroepen worden- zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin.

Meer informatie over vaccinatie tegen COVID-19 rondom zwangerschap staat op de website  van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie ).

mRNA-vaccins en zwangerschap

De vaccins van Pfizer-BioNtech en Moderna tegen COVID-19 zijn mRNA-vaccins. Op basis van het werkingsmechanisme en de inmiddels verkregen gegevens over deze vaccins, bestaan er geen redenen om aan te nemen dat deze vaccins tegen COVID-19 schadelijk zouden zijn bij gebruik in de zwangerschap.

Over de veiligheid van het vaccin van Janssen tijdens de zwangerschap is op dit moment nog onvoldoende bekend. Het vaccin van AstraZeneca wordt gebruikt voor mensen boven de 60 jaar.

Twijfel je nog of je je wil laten vaccineren zodra je een oproep krijgt? Deze keuzehulp kan je mogelijk verder helpen! https://deverloskundige.nl/nieuws/artikel/keuzehulp-vaccineren/464

Bron: RIVM.nl


Terug naar overzicht

Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.