Het kraambed

Hoera, jouw baby is geboren! In de eerste dagen komt er veel op je af. Allemaal `eerste keren`. De eerste keer in bad, de eerste keer een luier om, de eerste keer jouw baby aan iedereen laten zien, de eerste keer... Zo`n mooie en spannende periode is een van de hoogtepunten van jouw leven.

In Nederland krijgt iedereen na de bevalling kraamzorg. De eerste 8 dagen komt er een kraamverzorgende bij je thuis, die zorgt voor jou en je baby. Ze doet verschillende lichamelijke controles, geeft begeleiding bij de voeding en geeft vooral veel informatie. Daarnaast verzorgt ze een aantal huishoudelijke taken.

De verloskundige komt de eerste week één of meerdere keren bij jullie thuis om te horen en zien hoe het gaat met jou en je baby. Daarbij letten we op jouw herstel en de gezondheid van jullie kindje. De kraamverzorgende functioneert deze week als eerste signaleringspersoon bij problemen. Als er een probleem is, overlegt de kraamverzorgster altijd met de verloskundige, want wij zijn eindverantwoordelijk.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen onder leiding van de gynaecoloog en je bent thuisgekomen, mag je ons bellen op tel. 0485-451511, optie 1. We spreken dan met je af wanneer we bij je op kraamvisite komen.Verplaatste kraamzorg in het Maasziekenhuis


Mocht jullie kindje na de bevalling of in het kraambed extra zorg nodig hebben dan kan het zijn dat je kind opgenomen wordt op een couveusesuite of high-care couveusekamer op afdeling C4 van het Maasziekenhuis. De couveuseafdeling heeft 5 couveusesuites en een high-care kamer. Deze couveuse-suites zijn bedoeld voor kinderen die meteen of kort  na de geboorte meer zorg nodig hebben. Het pasgeboren kind ligt op een eigen kamer waar alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn. De betrokken zorgverleners komen naar jouw en jullie kind toe.

Als gezonde moeder heb je de mogelijkheid om na de bevalling of ten tijde van het kraambed:
  •  naar huis te gaan en vanuit huis je kind kind op de couveuseafdeling te bezoeken. Als moeder ontvang je thuis de kraamzorg van de kraamzorgaanbieder waar je je voor de bevalling aangemeld hebt en de nazorg van je eigen verloskundige.
  •  te verblijven op een couveusesuite bij je kind. Na de bevalling wordt de moeder ontslagen, mocht zij ook zijn opgenomen, maar zij kan bij haar kindje blijven en kraamzorg krijgen van haar eigen kraamzorgaanbieder, de zogenaamde verplaatste kraamzorg. Ook krijgt ze de nazorg van de eigen verloskundige. Dit geldt ook als jullie kindje vanuit de thuissituatie wordt verwezen naar het ziekenhuis.Borstvoeding of flesvoeding

Natuurlijk mag je zelf kiezen of je je kindje borstvoeding of flesvoeding gaat geven. Uit onderzoek blijkt dat, voor de gezondheid van moeder en kind, borstvoeding de beste voeding is. Moedermelk bevat de belangrijkste bouw- en afweerstoffen die jullie baby laat groeien en beschermt tegen infecties. Bovendien wordt de kans op het ontwikkelen van allergieën verkleind. Borstvoeding geven is een natuurlijk proces wat (vooral) in de eerste week veel oefening kost. Belangrijk is de productie goed op gang te krijgen en het leren op een goede manier aan te leggen. Hierbij ondersteunen de kraamverzorgster en de verloskundige je. Ook is er altijd nog een lactatiekundige die wij kunnen raadplegen. Gelukkig zijn eventuele problemen meestal goed op te lossen en van korte duur, wat de tijdsinvestering de moeite waard maakt.

Als je graag borstvoeding wilt geven, raden we je aan hier meer over te lezen. Hiervoor kun je terecht op onderstaande websites:
Vereniging Borstvoeding Natuurlijk: http://www.borstvoedingnatuurlijk.nl/
Borstvoedingsvereniging La Leche League: http://www.lll.borstvoeding.nl
Kenniscentrumborstvoeding: http://www.borstvoeding.com

Ook kan het zinvol zijn een borstvoedingscursus te volgen of een informatieavond te bezoeken. Meer informatie hierover kun je vragen bij ons op het spreekuur of kijk op de website van:
Lactatiekundige Nellie Schonenberg: http://www.nellieschonenberg.nl
Het Maasziekenhuis pantein:
https://maasziekenhuispantein.nl/voorlichtingsavonden_borstvoeding

Via http://www.gewoonborstvoeding.nl, de website van verloskundige en lactatiekundige Annemarie Idema-Poker kunnen er zwangerschap en borstvoeding gerelateerde producten besteld worden. Denk aan ondersteunende buikbanden, BH’s, kolfapparaten, hydrogel pads bij pijnlijke tepels, draagdoeken, etc. Zij verzendt dagelijks, maar over het algemeen is het 7 dagen per week mogelijk om (na overleg) producten op te halen als er haast bij is geboden. Interessant voor onze regio is dat er een ophaalpunt in Cuijk is. Als je het prettig vindt om te overleggen voor je een product aanschaft, dan kun je haar altijd bellen of mailen. Wist je trouwens dat veel verzekeraars een (deel van een) aanschaf van een borstkolf vergoeden als deze is aangeschaft bij een lactatiekundige? Deze vergoeding is ook geldig met een aanschaf via deze website! 
 
In bepaalde situaties zal de keuze voor flesvoeding gemaakt worden. Bijvoorbeeld in geval van bepaald medicijngebruik of wanneer je erg opziet tegen het geven van borstvoeding. Uiteindelijk is een gezonde moeder, die zich prettig voelt bij wat ze doet, het allerbelangrijkst. Flesvoeding is er in verschillende soorten en merken. Het is belangrijk om steeds hetzelfde merk flesvoeding te kopen. Hiermee worden smaakwisseling en darmkrampjes zoveel mogelijk voorkomen.

Op http://www.groeigids.nl vind je veel informatie over de ontwikkeling, gezondheid en opvoeding van je kindje. 


Nacontrole

Zes weken na de bevalling ben je nog een keer van harte welkom bij ons op de praktijk voor de nacontrole. Je kunt tijdens het telefonisch spreekuur bellen om hiervoor een afspraak te maken. Natuurlijk plannen we deze afspraak bij de verloskundige die jouw bevalling begeleid heeft. Op deze controle bespreken we hoe het met jou en je kindje gaat en hoe jij en je partner de afgelopen weken ervaren hebben. We vinden het altijd leuk als je je kindje mee zou kunnen brengen! Ook kunnen we je bloeddruk nog een keer meten en geven we o.a. informatie over het trainen van je bekkenbodem en over anticonceptie. Wil je alvast meer weten over anticonceptie na je bevalling, kijk dan op  http://www.anticonceptie.nl en download de folder.