Leefstijl

Elke maand opnieuw kun je zwanger worden. Voor je toekomstige kindje is het van belang dat jij tijdens je gehele zwangerschap zo gezond mogelijk leeft. Daarom raden we je aan om je leefstijl in de gaten te houden vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Het advies is dan ook om vanaf je zwangerschapswens al niet te roken, niet te drinken en geen drugs te gebruiken.

Foliumzuur

Het advies is te starten met foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dus stop je met het gebruik van anticonceptie? Begin dan direct met het dagelijks slikken van 0,5 milligram foliumzuur. Het duurt ongeveer vier weken voor je lichaam genoeg extra foliumzuur heeft opgenomen. Extra foliumzuur (vitamine B11) in het begin van je zwangerschap verkleint de kans dat je baby geboren wordt met een open ruggetje, een aangeboren hartafwijking, een hazenlip of gespleten gehemelte. Blijf foliumzuur slikken totdat je zeker weet dat je 10 weken zwanger bent. Daarna is het niet meer nodig, maar als je dat wilt, kun je gedurende je hele zwangerschap extra foliumzuur blijven slikken.

Kinderwensspreekuur

Als je een kinderwens hebt, kun je ook bij ons terecht voor persoonlijke adviezen over (gezond) zwanger worden en zijn.
Ook jouw vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens dit spreekuur centraal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
  • Wanneer ben ik het meest vruchtbaar en wat kan ik doen om mijn kans op een zwangerschap te vergroten?
  • Ik wil graag stoppen met roken voordat ik zwanger ben, maar het lukt me niet.
  • In mijn familie komen aangeboren afwijkingen voor. Heeft ons kindje daar straks ook een verhoogde kans op?
  • Ik gebruik medicijnen. Kan ik hiermee doorgaan als ik straks zwanger ben?
  • Ik zie op tegen een bevalling.
De verloskundigen van onze praktijk nodigen je van harte uit om langs te komen op ons kinderwensspreekuur. Je kan je hiervoor aanmelden tijdens het telefonisch spreekuur op maandag, woensdag of vrijdag tussen 9.00 u. en 12.00 u. op telefoonnummer 0485-451511.

Verloskundige zorg valt onder de basisverzekering. Een kinderwensconsult, ook wel preconceptiezorg genoemd, valt ook onder verloskundige zorg, dus zal volledig door de verzekeraar worden vergoed.

Als je op ons kinderwensspreekuur komt, vragen wij jou en je partner van tevoren de ‘ZwangerWijzer’ in te vullen. De ingevulde vragenlijst kun je naar ons mailen of uitprinten en opsturen. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website http://zwangerwijzer.nl

Meer informatie

http://www.strakszwangerworden.nl