Medische echo's

Bij elke zwangerschap worden in onze praktijk standaard twee of drie echo’s gemaakt.1. Vroege echo (bij ongeveer 8 weken)

Als je wil, kunnen we rond een periode van 8 weken zwangerschap een vroege echo maken. Omdat het kindje dan nog erg klein is en nog moeilijk zichtbaar is met een echo via de buik, maken we bij deze termijn een vaginale (inwendige) echo. Deze echo is niet medisch noodzakelijk, maar vooral bedoeld om al vroeger in de zwangerschap te kunnen zien of het hartje van het kindje klopt. Vind je het niet prettig om een vaginale echo te laten maken, dan zullen we je eerste echo een aantal weken later in de zwangerschap plannen. Bij de vroege echo is een volle blaas niet nodig. Bij deze echoafspraak mag je een handdoek meenemen om op te liggen.


2. Termijnecho (bij ongeveer 11 weken)

Deze echo is medisch noodzakelijk en zal bij elke zwangere ingepland worden, ongeacht of er een vroege echo heeft plaatsgevonden. Er wordt met een echo via de buik gekeken of het hartje klopt en of er sprake is van een eenling- of meerlingzwangerschap. De zwangerschapsduur wordt berekend aan de hand van de grootte van het kindje. Bij dit onderzoek is het gunstig voor het echobeeld dat je een volle blaas hebt. Soms kan het voorkomen dat we via de buik het kindje niet duidelijk genoeg in beeld krijgen, dan zullen wij er voor kiezen om een vaginale echo te maken zodat we de uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk kunnen bepalen.


3. Liggingsecho (bij ongeveer 35 weken)

Er wordt met een echo via de buik gekeken of de baby met het hoofdje naar beneden ligt.

Overige redenen
Alleen op medische indicatie wordt vaker een echo gemaakt, zoals:

  • bij bloedverlies;
  • als er twijfel is over de groei van het kindje;
  • als niet precies duidelijk is waar de placenta (moederkoek) ligt.


Afhankelijk van de reden van de echo wordt deze in onze praktijk, in het 1e lijns screeningscentrum of in het ziekenhuis gemaakt.
 Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.