Wanneer bel je ons

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je bij ons bevallen. Als de bevalling zich voor de 37 weken aankondigt, moet je meteen contact opnemen.

Weeën
Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die ontsluiting veroorzaken. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan, kun je de zogenoemde "harde buiken" hebben. Ook dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën. Helemaal aan het eind van de zwangerschap, in de periode dat je de bevalling kunt verwachten, gaan die harde buiken over in voorweeën. Voorweeën kunnen wel pijnlijk zijn, maar komen onregelmatig en zijn kort van duur. Ze zijn belangrijk omdat ze de baarmoedermond soepel maken. Deze voorweeën kunnen soms wel een week duren. De ene dag zijn ze wat sterker en hinderlijker dan de andere dag. De overgang van voorweeën naar ontsluitingsweeën is vaak moeilijk te herkennen. Zolang je nog twijfelt, heb je nog geen echte weeën. Het is dan ook beter om niet direct bij de eerste wee te denken dat de bevalling begonnen is. En zeker niet om met de klok in de hand op de volgende wee te gaan wachten. Het kan allemaal zelfs nog wel weer afzwakken. Zoek tijdens de voorweeën of bij twijfel zoveel mogelijk afleiding, neem een warm bad, een warme douche of een warme kruik en 2 paracetamol. Als het nacht is, probeer dan nog te gaan slapen. Als de weeën doorzetten merk je dat vanzelf. Worden ze toch wel erg pijnlijk, probeer je dan goed te ontspannen. Ook dan helpt een warm bad of een warme douche en kies een houding die je op dat moment het prettigst vindt. Probeer rustig adem te halen zoals  je bij de zwangerschapsgym of yoga geleerd hebt. De taak van de aanstaande vader bestaat natuurlijk uit het ondersteunen van de aanstaande moeder. Geef duidelijk aan wat je wel of niet fijn vindt. Het is nu ook tijd om iemand op de klok te laten kijken hoe snel de weeën komen. Kwamen de weeën eerst om de 10 minuten en later om de 8 minuten, misschien nu al om de 5 à 6 minuten. Langzamerhand zullen ze sneller komen, langer duren en krachtiger worden.
 
Wanneer bellen?
Eerste kind: een richtlijn is, wanneer de weeën 2 tot 3 uur lang om de 4-5 minuten komen, welke ± 1 minuut aanhouden en echt pijnlijk zijn. Kun je de weeën nog goed opvangen? Dan is het op dat moment niet persé nodig om al te bellen. Bel ons wanneer jij het echt nodig vindt. Wij spreken dan af op welk tijdstip we komen kijken.
Ben je al eens bevallen? Bel dan wanneer je een uur lang goede weeën om de 5 minuten hebt, welke ±1 minuut aanhouden en echt pijnlijk zijn. Als je al eerder denkt dat het nodig is om te bellen (bijvoorbeeld omdat de vorige bevalling erg snel ging) dan kan dat natuurlijk ook.
 
Het breken van de vliezen
Meestal breken de vliezen als je al een flink aantal uren weeën hebt en er al wat ontsluiting is. Maar in 10% van de gevallen breken de vliezen terwijl je verder nog helemaal niets voelt. Het enige dat je merkt, is dat je vocht verliest. Normaal is vruchtwater kleurloos. Soms komt het samen met de slijmprop of is het een beetje roze doordat het vruchtwater gemengd is met een beetje bloed. Meestal zweven er witte vlokjes in (huidsmeer van de baby). Als je merkt dat je vruchtwater verliest, kijk dan altijd even wat voor kleur het heeft. Is het inderdaad helder met vlokjes of een beetje roze en heb je op het spreekuur te horen gekregen dat het hoofdje van de baby ingedaald is, dan kun je jezelf verschonen en gewoon verder gaan met de dingen waar je mee bezig was. Je moet alleen niet meer in bad gaan. Als de vliezen ’s nachts breken, probeer dan nog verder te gaan slapen. Het kan nog wel 24 uur of langer duren voordat de weeën beginnen. De volgende dag om 8 uur bel je ons op 0485-451511, optie 1 (spoed) om te laten weten dat je vliezen gebroken zijn. Als de vliezen overdag breken moet je altijd bellen. Is het vruchtwater normaal van kleur, maar heb je op het spreekuur te horen gekregen dat het hoofdje van de baby helemaal niet is ingedaald, dan moet je, als het kan, onmiddellijk gaan liggen en ons bellen. Als dit niet kan (omdat je bijvoorbeeld in de supermarkt bent), ga dan rustig, maar wel direct naar huis. Ga liggen en bel ons meteen. Het zou namelijk kunnen gebeuren dat bij het breken van de vliezen de navelstreng langs het hoofdje van de baby zakt. We komen na je telefoontje zo snel mogelijk naar je toe. Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dit betekent dat de baby er in gepoept heeft. Neem in dat geval altijd direct contact met ons op. We komen dan bij je thuis om naar het vruchtwater te kijken en de hartslag van de baby te controleren. We verwijzen je daarna naar het ziekenhuis en de gynaecoloog zal de bevalling begeleiden.
 
Bloedverlies 
De laatste weken van de zwangerschap, maar ook tijdens de bevalling, kun je bloederige en/of slijmerige afscheiding verliezen. Dit heet de slijmprop. Dit betekent niet dat de bevalling begonnen is. Het is wel een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. Voor het verliezen van de slijmprop hoef je geen contact met ons op te nemen.
Het kan in een enkel geval gebeuren dat je ruim bloedverlies hebt. Daarmee bedoelen we meer dan een normale menstruatie. Dit is een reden om direct contact met ons op te nemen.



Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.