Thuis of ziekenhuis

Als er geen medische reden is om in het ziekenhuis te bevallen mag je vanaf 37 weken zwangerschap, zelf kiezen waar je onder onze begeleiding bevalt; thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. Het is de bedoeling dat je gedurende de zwangerschap samen met jouw partner bepaalt wat voor jullie de beste plaats is om te bevallen. Welke keuze je ook maakt, het is voor ons het belangrijkst dat jij en je partner je prettig en veilig voelen op de plaats waar de bevalling plaatsvindt. De beslissing waar je gaat bevallen kun je nog nemen of veranderen tijdens de bevalling.Thuis 
Thuis ben je in je eigen omgeving en voel je je vertrouwd. Dit kan een positieve invloed hebben op de bevalling. Jij en je partner hebben thuis vaak wat meer grip op de omstandigheden rondom je bevalling. Thuis bevallen is net zo veilig als bevallen in het ziekenhuis.
Film bevallen onder leiding van de verloskundige

Ziekenhuis 
Het eerste deel van een poliklinische bevalling is gelijk aan dat van een thuisbevalling. We komen altijd eerst bij je thuis om te kijken hoever de bevalling is gevorderd en bepalen dan wanneer we het beste naar het ziekenhuis kunnen gaan. Wij gaan met je mee en zullen de bevalling in het ziekenhuis verder begeleiden. Wanneer alles naar wens verloopt ga je ongeveer 2 à 3 uur na de bevalling met jullie zoon of dochter weer naar huis. Als je kiest voor een poliklinische bevalling, dan huur je een verloskamer in het ziekenhuis, waarvoor je meestal een eigen bijdrage moet betalen (afhankelijk van je zorgverzekering).
Met de gynaecologen en kinderartsen van het Maasziekenhuis in Boxmeer hebben we een verloskundig samenwerkingsverband. Dit komt ten goede aan de kwaliteit van de zorg die we je kunnen geven in dit ziekenhuis. 
Film bevallen in het Maasziekenhuis onder leiding van de gynaecoloog

Film rondleiding over afdeling moeder in het Maasziekenhuis

Ga je liever niet naar Boxmeer, dan is er de mogelijkheid om in het CWZ, het Radboud umc of in ziekenhuis Bernhoven in Uden bevallen. We bespreken je voorkeur op het spreekuur.

Een extra optie als je kiest voor een poliklinische bevalling in het Maasziekenhuis is de VIP:  Vroegtijdige Inzet Partusassistentie. 

Het is  mogelijk om al eerder voor de bevalling in de kraamsuite van het Maasziekenhuis te verblijven. Je wordt daarbij begeleid door een kraamverzorgende onder supervisie van een van ons, de eerstelijns verloskundige.  
 
Wat is VIP? 
Tot voor kort was de afspraak, als je poliklinisch wilde of moest bevallen, je pas bij een bepaald aantal centimeter  ontsluiting naar de open verloskamer mocht komen. Je eigen verloskundige bleef er dan bij en zij riep de kraamverzorgende op. In het geval van VIP kun je nu al eerder in het bevallingsproces naar de kraamsuite komen en wordt je begeleid door een kraamverzorgende. De kraamverzorgende staat onder directe supervisie van ons belt  ons zo nodig om te komen, net zoals bij een thuisbevalling. De VIP door een kraamverzorgende is een aanvullende service voorafgaand aan de gebruikelijke bevallingsassistentie. Deze vroegtijdige inzet van de kraamverzorgende zal voornamelijk bestaan uit emotionele ondersteuning tijdens de bevalling. Dat gebeurt vooral in de vorm van rustig en aandachtig aanwezig zijn. Maar ook bijvoorbeeld door massage, door motivatie of te helpen op een positieve manier de weeën op te vangen. En heb je behoefte om samen met je partner te zijn, dan is de kraamzorgverzorgende in ieder geval in de buurt. En dat geeft een gerust gevoel!  
 
De kraamverzorgende is ook aanwezig bij je bevalling om de verloskundige te kunnen assisteren. In die situaties moet ze snel en kundig kunnen handelen. De kraamverzorgenden worden hierin geschoold en getraind en kunnen je de zorg en begeleiding geven die nodig is in allerlei situaties. 
 
Indien je tijdens de bevalling gebruik wilt maken van deze VIP bespreek dit dan met ons. Wij zullen dan contact opnemen met het ziekenhuis en de kraamzorgaanbieder en zullen je het verdere verloop uitleggen. Afhankelijk van de situatie gaat je  verloskundige met je mee naar het ziekenhuis of ontmoet je de kraamverzorgende in het ziekenhuis.  
  
Kosten en vergoeding 
De uren voor VIP worden door je zorgverzekeraar vergoed. Dit zijn zogenaamde bevallingsuren die los staan van de kraamzorguren en gaan dus niet af van de gewone zorguren. Het gebruik van een kraamsuite in het Maasziekenhuis Pantein is kosteloos. Voorwaarde is wel dat er een kamer beschikbaar is. Dit is dus afhankelijk van de drukte in het ziekenhuis. De verloskundige zal met het ziekenhuis bellen of een VIP in het ziekenhuis mogelijk is. Zo niet dan kan de kraamzorg natuurlijk wel thuis de VIP verlenen. Deze vroegtijdige begeleiding door een kraamverzorgende kan natuurlijk ook in de thuissituatie plaats vinden als je graag thuis wil bevallen! Heb je vragen over de begeleiding thuis, vraag het ons dan gerust! 
 
Langer verblijf na de bevalling in het Maasziekenhuis  

In principe ga je twee uur na de poliklinische bevalling naar huis. Als je na 20.00 uur bevalt, is er de mogelijkheid te overnachten in de kraamsuite. Voorwaarde is wel dat er een kamer beschikbaar is. Wij zullen naar deze mogelijkheid vragen. Je partner of een ander familielid dient dan tevens te blijven, zodat je niet alleen bent met je pasgeboren baby. Voor hen is er een slaapbank aanwezig. Het is eenzelfde situatie als thuis waar de kraamverzorgende en je eigen verloskundige de verantwoordelijkheid over jou en je baby hebben. Jij en je baby worden overdag dus gewoon door de kraamverzorgende verzorgd en je krijgt in principe geen hulp vanuit het  ziekenhuis. Mochten er later die avond of ’s nachts problemen optreden, dan bel je met ons. De kraamverzorgende maakt hierover goede afspraken voordat zij vertrekt.  
 
’s Morgens rond 8.00 uur hervat de kraamverzorgende de zorg weer en begeleidt jullie naar huis. Tegen betaling kun je gebruik maken van een ontbijt in het ziekenhuis. Dit ontbijt wordt verzorgd door de roomservicemedewerker van de kraamafdeling.
 
De VIP kan ook bij een thuisbevalling ingezet worden.
 Wij staan klaar voor jullie!

Je kan je direct online aanmelden. Wil je liever telefonisch je eerste afspraak plannen dan kan dat natuurlijk ook. Je mag ons bellen tijdens het telefonisch spreekuur.